Brojni su tipovi, podtipovi, sojevi virusa. Da se ne biste zarazili trenutno aktuelnim virusom korona, niti bilo kojim drugim, pored standardnih preporuka, mogu vam pomoći i neki uobičajeni proizvodi i to baš ljuti.

Đumbir – Kurkuma

Korona virus je opasan zbog toga što uništava sposobnost organizma da se odupre bakterijskoj pneumoniji. Sam virus nije u stanju da ubije čovjeka, ali to mogu da učine posljedično, njegove „drugarice“- bakterije.
Virus slabi imunitet sluznice bronhija, a bakterije iz gornjih disajnih puteva brzo se spuštaju i množe. Doktor O. Torsunov, bavi se liječenjem virusnih infekcija već 15 godina, te za virus korone kaže da se liječi korjenom đumbira. Kad idete na javna mjesta, stavite mali komad svježeg đumbira u usta, nemojte ga gutati, ni žvakati, samo ga držite u ustima, možete ga polako sisati (djelovati će tri-četiri sata). Tada su šanse da se razbolite ravne nuli , jer ovaj virus ne podnosi đumbir. Ako ste se već razboljeli, kriškice đumbira stavite na lijevu ruku(gdje se nosi sat ) i lijevu nogu(na gležanj) i umotajte nekom tkaninom . Đumbir će djelovati 24 sata, a zatim stavite nove svježe kriške, i to ponavljajte nekoliko dana.

Đumbir sadrži supstancu ginterol, što ga čini jedinstvenim. On ima snažno protivupalno dejstvo u organizmu, a po nekima usporava rast malignih tumora. Pored toga ima i neka druga korisna svojstva: zahvaljujući visokom sadržaju magnezijuma , ubrzava izbacivanje toksina iz organizma, a takođe poboljšava stanje nervnog sistema. I jedno i drugo igraju važnu ulogu za naš imunitet. Može ublažiti mučninu tokom trudnoće.

Kurkuma ima snažno antivirusno i antibakterisko sredstvo. Kontraindikovana je kod trudnica.
Skuhajte đumbir i kurkumu kao čaj, dodajte u hranu. Djeca mogu da naprave napitak od đumbira sa medom.

Crni Biber

Crni biber u kombinaciji sa votkom, odličan je način da se suprostavite sezonskim prehladama i napadima virusa. On sadrži alkaloid piperin , koji začinu daje tu pikantnost i ljut ukus. On poboljšava krvotok , probavu, ubrzava metabolizam, ispoljava baktericidno i analgetično dejstvo.

Prilikom prehlade u pola čaše tople votke (ruski recept)dodajte kašičicu mljevenog crnog bibera , ostavite da odstoji dva-tri sata , pa procjedite. Uzimajte po kašičicu , dva tri puta dnevno.
Kontraindikacije: gastritis, čir na želucu, sklonost hipertenziji , a u slučaju niskog pritiska ili opšteg umora crni biber pomaže da se pokrenete i pojačate životni tonus.
U slučaju suhog kašlja – Pola kašičice mljevenog bibera uspite u čašu toplog mlijeka i pijete po čašu tog napitka dva puta dnevno.
Zapamtite – Važno je da izaberete pravi kvalitetan biber. Pokušajte da izgnječite zrna – ona moraju da ostanu tvrda. Ukoliko su meka, onda je pred vama, najvjerovatnije sjeme papaje ili bibera,  sakupljenog sa zemlje.Takav začin neće vam nanijeti štetu, ali neće biti ni koristan. Zrno bibera mora da bude pikantnog ukusa i da pali do suza. A mljeveni začin je aromatičan i crne je, a ne sive boje.

Pripremila: Duška R.