Kako izgleda proktološki pregled?

Ko je proktolog?

To je hirurg koji se bavi proktologijom, odnosno dijagnostikom i liječenjem oboljenja završnog dijela debelog crijeva. Simptomi zbog kojih se pacijenti javljaju proktologu su različiti, kao što su: krvarenje na čmar, bolovi i svrbež u predjelu čmara, ispadanje debelog crijeva, neuredne stolice… Simptomi dobroćudnih i zloćudnih oboljenja završnog dijela debelog crijeva su slični. Osobe koje imaju ili su imale u bližoj familiji oboljele od zloćudnih tumora debelog crijeva, trebaju se javiti proktologu i kada nemaju simptome, u svrhu preventive i ranog otkrivanja tumora. Najčešća oboljenja završnog dijela debelog crijeva su hemoroidi, perianalni apscesi, fistule, fisure, tumori, kondilomi… Proktološka ambulanta u okviru našeg Centra, Vam pruža potpunu, modernu i brzu dijagnostiku ovih oboljenja, ali i njihovo rješavanje, medikamentozno ili operativno.

Osobe koje imaju probleme vezane za završni dio debelog crijeva, se u većini slučajeva, vrlo teško odlučuju za pregled proktologa. Postoji strah od pregleda, za koji vlada fama, da je nezgodan, neprijatan, bolan. S druge strane je prisutna neizvjesnost od rezultata pregleda. Objektivno, kod najvećeg broja pacijenata su razlozi posjete proktologu, dobroćudna oboljenja.

Kontakt sa nama, se uspostavlja mailom ili još bolje, putem telefona, odnosno vibera. Naše sestre će Vam dati upute za pripremu za proktološki pregled, kao i termin pregleda. Priprema je vrlo jednostavna, tako što se tri odnosno dva sata prije pregleda, stavi u čmar po jedan čepić za čišćenje. Proktološki pregled započinje razgovorom, uzimanjem lične i porodične anamneze, odnosno podataka, vezanim za razlog dolaska na pregled. Proktološkom pregledu obavezno prethodi fizikalni pregled abdomena, tj. vanjski pregled trbuha, koji se obavlja u ležećem položaju, na leđima. Nakon istog, pacijent se okreće i liježe na lijevi bok, sa koljenima, primaknutim trbuhu. Ovaj položaj je znatno pogodniji i pruža veći komfor pacijentu, za razliku od standardnih položaja, ginekološkog ili koljeno – lakatnog položaja. Tada započinje proktološki pregled, koji se sastoji iz nekoliko faza. Pregled se sastoji od inspekcije (pregled kože oko čmara), digitorektalnog pregleda (pregled čmara prstom), anoskopije i rektoskopije (dubinskim pregledom anusa i rektuma, do 10, odnosno 30 cm). Proktološki pregled je siguran za pacijenta i potpuno bezbolan, uz uslov za pažljivu manipulaciju sa analnim kanalom.

Proktološkim pregledom se utvrđuje dijagnoza, a po potrebi radi i kolonoskopski pregled, odnosno endoskopski pregled cijelog debelog crijeva. Nakon ovih pregleda se poduzima odgovarajući tretman, medikamentozni ili operativni.

Video: Prim. dr. Amer Odobašić – Proktologija u doba COVID-19

 

Zakazivanje pregleda: 

+387 (0)60 33 17 400
centar@odobasic.com