Pilonidalni sinus

Pilonidalni sinus (pilonidalna cista, urasla dlaka) je infekcija kože i potkožnog tkiva u predjelu trtice. Dugotrajna infekcija može da preraste u apsces, koji se ispoljava povišenom temperaturom, groznicom, bolovima, otokom, crvenilom, a nekada i spontanim curenjem sukrvice ili gnoja. Uzroci pilonidalnog sinusa mogu biti hormonalnog porjekla, odnosno posljedica pretjerane dlakavosti, gojaznosti, ranije povrede trtice, prirode posla (vozači, poslovi u dominantno sjedećem položaju…). Nerjetko je u kombinaciji sa perianalnom fistulom, te se nekada moraju uraditi i odgovarajuće pretrage( anoskopija, rektoskopija, NMR zdjelice…).

 Kako mi to radimo u našem Centru?

 Pilonidalni sinus se rješava operativno.Tretman ovisi o stepenu bolesti. Ako se radi o apscesu, isti se hitno incidira (otvori), te evakuiše gnoj, što nije definitivno rješenje. U situacijama kada nema izražene infekcije, radi se “hladni“ operativni zahvat. On se izvodi u lokalnoj anesteziji i (ili) analgosedaciji, ekscizijom (isjecanjem) oboljelog tkiva, a defekt na trtici se može ostaviti otvorenim, zašiti koncima direktno ili prekriti kožnim režnjem.

Dva sata nakon operativnog zahvata, pacijent, na svojim nogama, ide kući. Pacijentima koji su nastanjeni van našeg grada, preporučujemo da sa svojom pratnjom, prenoće u našim apartmanima.