Cirkumcizija (sunet, obrezivanje)

CIRKUMCIZIJA (SUNET, OBREZIVANJE) je operativni zahvat koji se vrši iz vjerskih, medicinskih i estetskih razloga.

Iz medicinskih razloga, cirkumcizija se obavlja kod fimoze (otežano ili nemoguće prevlačenje kožice preko glavića), ožiljnog prepucija, nastalog usljed čestih upala (balanopostitis) i parafimoze (nemogućnost vraćanja kožice prepucijuma u normalni položaj, nakon prevlačenja iste preko glavića).

KAKO MI TO RADIMO U NAŠEM CENTRU?

Za ovaj operativni zahvat, potrebno je uraditi osnovne laboratorijske nalaze. Povišena temperatura, prehlada, i loša krvna slika mogu odgoditi ovaj operativni zahvat. On se izvodi bezbolno, u lokalnoj anesteziji i traje dvadesetak minuta. Nakon davanja lokalne anestezije, kad smo sasvim sigurni da pacijent nema osećaj bola, kožica se prevlači nazad da cio glavić izađe vani. Smegma i druge nečistoće se uklone i cijelo područje se očisti i dezinfikuje. Kožica se potom vrati u prvobitan položaj. Povlači se prema naprijed i napravi mali uzdužni rez. Nakon toga se višak kožice kružno odstrani. Kada je kožica uklonjena, napravi se hemostaza (zaustavljanje sitnih krvarenja). Rana se zatvara pojedinačnim, resorptivnim šavovima. Po završeku intervencije, rana se previje.

Postoperativna njega

Po dolasku kući treba obratiti pažnju da rana ne krvari (u slučaju krvarenja sa 5 prstiju napraviti prsten, blago stisnuti. Krvarenje staje za 10-15 minuta.). Sutradan se skida prevoj i može se tuširati, a penis treba posušiti i mazati nekoliko dana antibiotskom mašću (Bivacin..). Normalno je da se na penisu javi mali otok, koji će spontano nestati u narednim danima. Ako se radi o djeci koja nose pelene, one ne smiju biti vlažne i treba ih često mijenjati. Penis treba biti suh, kako konci ne bi ispali prije vremena, a normalno ispadnu za oko desetak dana. Krvni podlivi su normalna pojava i to je prolazno. Ako se pojave žućkaste naslage ne treba se brinuti, jer se radi o fibrinu u fazi zarastanja, te se isti skida kupanjem. Kontrola je po potrebi.