Kolonoskopija

Kolonoskopija je endoskopska pretraga debelog i završnog dijela tankog crijeva.

To je najbolja dijagnostička metoda pregleda debelog crijeva, jer omogućava najtačniji pregled sluznice cijelog debelog crijeva. Pored pregleda, kolonoskopijom je moguće bezbolno ukloniti polipe i druge promjene, te na taj način prevenirati karcinom debelog crijeva ili ga otkriti u ranoj fazi. Osim tumorskih promjena, pregledom se mogu otkriti i druge bolesti crijeva, kao što su ulcerozni kolitis, Kronova bolest…

Kako se priprema za kolonoskopiju?

Da bi pregled bio uspješan, neophodna je odgovarajuća priprema crijeva. Ona započinje 2 dana prije pregleda, određenom dijatelnom ishranom. To je tečnokašasta ishrana, odnosno voda, supe, bistri sokovi. Preporučuje se, izbjegavati meso, povrće, voće, hljeb, peciva. Pored toga potrebno je za kratko vrijeme popiti više litara vode, u kojoj je rastvoren prašak za čišćenje crijeva. Šest sati prije pregleda, ne uzimati ništa na usta. Možete popiti svoju redovnu terapiju, izuzev pojedinih lijekova na koje će vas upozoriti ljekar.

 

Kako se izvodi kolonoskopija?

Kolonoskopija se izvodi kolonoskopom, savitljivom cijevi debljine prsta, koja se uvodi kroz čmar laganim guranjem, a preko kamere na vrhu cijevi se pregleda debelo crijevo u cjelosti, sve do njegovog prelaza u tanko crijevo. Neposredno prije početka pregleda, pacijentu se uključi infuzija radi davanja lijekova protiv bolova. Pacijent, za vrijeme pregleda, leži na lijevom boku. Pregled traje oko pola sata. Ukoliko se pregled radi u analgosedaciji, potrebno je povesti nekoga u pratnji. Poslije pregleda, pacijent  može odmah uzimati tečnokašastu hranu.

 

Kako mi to radimo u našem Centru?

Pregled radimo potpuno bezbolno, u analgosedaciji. Pacijent, sat nakon pregleda, odlazi kući na svojim nogama.