Kolonoskopija

KOLONOSKOPIJA je endoskopska pretraga debelog i završnog dijela tankog crijeva.

ZAŠTO JE KOLONOSKOPIJA NAJBOLJI PREGLED DEBELOG CRIJEVA?

Kolonoskopija je najbolja dijagnostička metoda pregleda debelog crijeva, jer omogućava najtačniji pregled sluznice cijelog debelog crijeva. Pored pregleda, kolonoskopijom je moguće bezbolno ukloniti polipe i druge promjene, te na taj način prevenirati karcinom debelog crijeva ili ga otkriti u ranoj fazi. Osim tumorskih promjena, pregledom se mogu otkriti i druge bolesti crijeva, kao što su ulcerozni kolitis, Kronova bolest…

KAKO SE PRIPREMA ZA PREGLED?

Da bi pregled bio uspješan, neophodna je odgovarajuća priprema crijeva. Ona započinje 2 dana prije pregleda, određenom dijatelnom ishranom. Savjetuje se izbjegavanje hrane, kao što je meso, voće, povrće, hljeb i peciva sa sjemenkama. Preporučuje se tečno – kašasta hrana, a od pića, voda, bistri sokovi i supe. Pored toga potrebno je za kratko vrijeme popiti više litara vode, u kojoj je rastvoren prašak za čišćenje crijeva. Šest sati prije pregleda, ne uzimati hranu i piće. Možete popiti svoju redovnu terapiju, izuzev pojedinih lijekova na koje će vas upozoriti ljekar. Detaljne informacije ćete dobiti od svog ljekara.

KAKO SE IZVODI KOLONOSKOPIJA?

Kolonoskopija se izvodi kolonoskopom, savitljivom cijevi debljine prsta, koja se uvodi kroz čmar laganim guranjem, a preko kamere na vrhu cijevi se pregleda debelo crijevo u cjelosti, sve do njegovog prelaza u tanko crijevo. Neposredno prije početka pregleda, pacijentu se uvodi igla u venu radi eventualnog davanja lijekova protiv bolova i infuzija. Pacijent, za vrijeme pregleda, leži na lijevom boku. Pregled traje oko pola sata. Tokom pregleda u debelo crijevo se ubacuje zrak zbog čega se mogu javiti grčevi u trbuhu, što može izazavati nelagodnost. Pregled je uglavnom bezbolan. Ukoliko se pregled radi u anesteziji, potrebno je povesti nekoga u pratnji. Poslije pregleda, većina pacijenata može odmah da jede. Taj dan ne treba raditi.

KAKO MI TO RADIMO U NAŠEM CENTRU?

Pregled radimo potpuno bezbolno, u analgosedaciji. Pacijent, sat nakon pregleda, odlazi kući na svojim nogama.