Prim. dr. Amer Odobašić

Prim. dr. Amer Odobašić, je hirurg sa tridesetogodišnjim iskustvom, te specijalista opšte i subspecijalista abdominalne hirurgije, na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Rođen je 1960. godine u Tuzli. Završio je Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli, na kojem je i magistrirao 2012.godine na temu „Uloga načina fiksacije polipropilenske mreže u otvorenoj reparaciji preponskih kila“. Specijalizirao je 1993. godine na UKC Tuzla, a dio svoje specijalizacije je odradio na Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice Zagreb, tadašnja Vinogradska bolnica. Nakon specijalizacije se dalje usavršavao u priznatim centrima, poput Univerzitetnog kliničnog centra Ljubljana, zatim Klinička bolnica Sveti duh- Zagreb, Zasebni medicinski centar IATROS – dr. Košorok- Ljubljana, End-und Dickdarm-Zentrum (EDZ) – Mannheim.

U okviru Projekta UKC Tuzla „ Enterostomalna terapija u Bosni Hercegovini“ čiji je bio voditelj, te pod pokroviteljstvom Svjetskog udruženja enterostomalnih terapeuta (WECT), odškolovani su prvi enterostomalni terapeuti u Bosni i Hercegovini. Bio je inicijator i formiranja Savjetovališta za enterostomalnu terapiju pri UKC Tuzla, kao i prvog Udruženja osoba sa stomom u BiH. Takođe je bio i inicijator obnavljanja rada proktološke ambulante pri UKC Tuzla.

Od 2002. do 2007. godine bio je šef abdominalne hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Prvi je hirurg u Bosni i Hercegovini koji je uradio otvorenu operaciju preponske kile sa polipropilenskom mrežicom i tako ovu metodu uveo kao standard u liječenju preponskih kila.

Tokom godina svog stručnog rada posebno se usmjerio na područje bolesti debelog crijeva i njihovo liječenje, po čemu je postao i prepoznatljiv i priznat stručnjak i van granica Bosne Hercegovine. Završio je tečajeve ultrazvuka debelog crijeva:

ESCP – tečaj ultrazvuka anorektuma i karlice u Pragu i Sorentu, kao i tečaj endoskopskog ultrazvuka anorektuma u Manhajmu.

Dugogodišnji je član Evropskog udruženja koloproktologa (ESCP), zatim Udruženja koloproktologa Njemačke (DGK), Evropskog udruženja za rane (EWMA), član i nacionalni predstavnik u Mediteranskom udruženju koloproktologa (MSCP).

Autor je brojnih stručnih i naučnih radova. U svome radu i dalje, aktivno prati savremene trendove i učestvuje na svim značajnijim međunarodnim naučnim skupovima iz oblasti abdominalne hirurgije i proktologije.

Publikacije