Ukoliko van često mrznu ruke ili noge, to je prvoi simptom koji ukazuje da imate problem sa protokom krvi, a loša cirkulacija ima veoma neprijatne posljedice: od banalnih bolova u mišićima do potencijalnog razvoja gangrene.

1. Koristite začine
Riječ je o prirodnim dodacima koji podižući tjelesnu temperaturu, znatno poboljšavaju krvotok. Najkorisniji su karanfilić, timjan, cimet, ruzmarin i bijeli luk i čili paprika.

2. Zavolite stepenište
Ovo je najjednostavniji način da razvijete mišiće i ubrzate krvotok. Stepenice odlično istežu mišiće listova i poboljšavaju dotok krvi u slabe mišiće.

3. Protežite se
Sjedeći po cijeli dan , ljudi jako opuštaju tijelo i savijaju se naprijed, što izaziva glad za kiseonikom, a on nam je neophodan za stimulaciju normalnog krvotoka. Dakle , ne zaboravite da se protegnete poslije dugog boravka u jednoj pozi.

4. Ostavite pušenje, najzad
Pokušajte da prestanete da pušite ber neko vrijeme i vidjećete koliko ćete se bolje osjećati.

5. Počnite da se hranite kako treba
U svoj jelovnik uvrstite crnu čokoladu , kajenski biber, sjemenke suncokreta, gođi bobice, dinju, tunjevinu i avokado.

6. Uvedite kontrasno tuširanje
Svaki put poslije tople kupke praktikujte kontrasno tuširanje ili se samo polijte hladnom vodom. Ne samo da ovo poboljšava krvotok nego i podmlađuje cijeli organizam.

7.Pijte tečnost
Zapamtite da nije svaka tečnost podjednako korisna. Na primjer kafa , čaj, alkohol samo doprinose dehidraciji. Pijte običnu vodu, poželjno je da bude mlaka, pošto se od hladne vode vene sužavaju.

8.Pravilo „noge iznad glave“
Bar jednom dnevno, posebno kad uveče dođete sa posla, lezite na pod i podignite noge na kauč. Odležite tako 15 minuta.

Pripremila: Duška R.